Istanbul, 7. mart

istanbul 060323 elketours

Turska je zemlja koja se nalazi na dva kontinenta, gdje se susreću istok i zapad, ukrštaju kulture i religije pa upravo zbog bogatstva različitosti i  svojih kontrasta predstavlja veoma atraktivnu turističku destinaciju.

Istanbul je grad neopisive ljepote, grad pun života čija je istorija stara preko 2ooo godina. Za neke Istanbul predstavlja bajku iz lOOl noći  ili  vrata Orijenta a za druge posjetioce on je metropola koja se nalazi na mjestu gdje se spajaju  Azija i Evropa.

Car Konstantin je ovaj grad 33o godine p.n.e. proglasio glavnim gradom Rimskoga carstva. Istočna rimska imperija daje mu svoj poseban istorijski pečat a nakon njene propasti 1453. godine Osmanlije, kao novi gospodari grada, u njega unose duh orijenta i Islama.  Bizanton, Carigrad ili Istanbul - imena su ovoga grada koja su se mijenjala kroz istoriju, rimski i vizantijski imperatori a nakon njih i veliki sultani Osmanske imperije upravljali su svojim državama iz ovoga grada određujući mu sudbinu kao jednom od najpoznatijih, najvećih i najljepših gradova svijeta.

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN - UTORAK 07.03.2023.

Polazak autobusa iz Lukavca u 10.00.  iz Tuzle u 10.30. Nastavak putovanja preko Beograda, Niša, do graničnog prelaza  Kalotina u Bugarskoj,  sa usputnim pauzama po potrebi grupe. Nastavak putovanja kroz Bugarsku do Turske i  Istanbula.

2. DAN - SRIJEDA 08.03.2023.

Dolazak u Istanbul  predviđen je u prijepodnevnim satima. . Smještaj u hotel koji se nalazi u neposrednoj blizini Kapali Čaršije. Nakon kraćeg odmora slijedi lagana šetnja od hotela do Kapali Čaršije,  najpoznatije Istanbulske tržnice izgrađene neposredno nakon osmanskog osvajanja grada 1453 godine. Trgovci  turistima nude zanimljivu robu, zlato, kožu, začine, suvenire, keramiku ..... Cjenkanje je obavezno na većini štandova. Zatim dolazak do Egipatske pijace začina koja se nalazi pored luke Eminonu. Povratak u hotel, noćenje.

3. DAN - ČETVRTAK 09.03.2023.

Doručak, (fakultativno) panoramski  razgled Istanbula autobusom u pratnji lokalnog vodića Posjeta kvartu Ejup, obilazak Ejup džamije i vidikovca Pierre Loti, posjeta muzeju Panorama 1453 u kome ćete imati osjećaj da ste u vremenu kada je Mehmed Fatih osvajao Istanbul.Nastavak vožnje do HIPODROMA sa monumentima (Njemačka Fontana, Egipatski Obelisk, Zmijski Stub), Sultanahmedova džamija poznatija kao Plava džamija, Aja Sofija – bivša Bizantijska crkva koja je za vrijeme osmanskog carstva pretvorena u džamiju (do 2020 godine bila je  od najposjećeniji muzej u Istanbulu), a od ove godine vraćen joj je status džamije. Slijedi obilazak Saray Cedide Amire ili poznatije kao TOP KAPI SARAY raskošnog dvorca koji je godinama bio centar osmanskog  carstva. (fakultativno) vožnja autobusom do zaliva Zlatni rog, (fakultativno) vožnja brodom po Bosforu odakle se može vidjeti Dolma Bašče dvorca koji se nalazi na samoj obali Bosfora u kojem je živjelo 6 posljednjih sultana. Otac moderne turske drzave Kemal Ataturk posljednji je živio u ovom dvorcu, a u njemu je i umro 10.11.1938 godine. Od tada je dvorac Dolma Bašče zatvoren i restauriran zajedno sa svim stvarima i ostavštinom te  pretvoren u muzej. Nakon vožnje brodom povratak u hotel, slobodno vrijeme. Noćenje.

4. DAN PETAK-10.03.2023.

Doručak, Slobodno vrijeme za individualne obilaske i shoping.Noćenje.

5. DAN SUBOTA-11.03.2023.

Doručak, odjava iz hotela. Polazak iz Istanbula i putovanje autobusom prema gradu Edirna. Dolazak u Edirnu u podnevnim satima nakon čega slijedi razgledanje grada. Slobodno vrijeme cca. 3 sata. Nastavak putovanja prema BIH. Noćna vožnja kroz Bugarsku i Srbiju.

6. DAN NEDJELJA -12.03.2023.

Dolazak u BIH predviđen je u jutarnjim satima satima.

CIJENA ARANŽMANA ZA REZERVACIJE DO 03.02.2023 - 319 KM

CIJENA ARANŽMANA  -  339 KM

Prilikom prijave uplata avansa u iznosu od 30%, ostatak 10 dana prije polaska!

ARANŽMAN OBUHVATA:

 • Prijevoz modernim turističkim autobusom (TV video, WC, caffe-bar, klima)
 • tri noćenja sa doručkom u Istanbulu u hotelu sa 4* - doručak  (švedski sto), smještaj u 1/2 i 1/3 sobama
 • posjeta gradu Edirna
 • Pratilac grupe
 • PDV uračunat u cijenu

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

 • Putničko zdravstveno osiguranje 10KM, osobe starosti preko 60 godina plaćaju 20KM
 • Panoramski obilazak Istanbula autobusom u pratnji turističkog vodića, posjeta Ejup džamiji, Pierre Loti vidikovcu, ulaznica za muzej Panorama 1453 - 25 eura
 • Vožnja brodom po Bosforu 15 eura
 • Ulaznice za ostale muzeje
 • Tursko veče 40 eura
 • Doplata za 1/1 sobu iznosi 30 eura dnevno
 • Doplata za 1/1 sobu iznosi 30 eura dnevno
 • Doplata za dodatno sjedište 100KM
 • Aranžman rađen na bazi 40 osoba

Napomene:

 • Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili putem agencije)
 • Za realizaciju fakultativnih izleta minimalan broj prijavljenih je 30 osoba.
 • Krajnji rok za obavještenje o otkazu putovanja je 5 dana prije planiranog polaska
 • Redoslijed prijava određuje i raspored sjedišta u autobusu
 • Organizator putovanja ne snosi odgovornost za stvari i prtljag putnika u toku putovanja i u samim hotelima. Putnik može da osigura svoj prtljag kod nadležnih osiguvarajućih kuća po uslovima istih
 • Putnici se mole da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i drugim ličnim stvarima u  toku  trajanja  aranžmana.  Svaki  putnik  je  dužan  samostalno  provjeriti  važnost  svojih dokumenata i provjeriti zakonske regulative oko ulaska u zemlje evropske unije.
 • Prijavom na putovanje i uplatom avansa smatra se da je putnik upoznat i saglasan sa opštim                         uslovima putovanja putničke agencije „ELKETOURS“ d.o.o Lukavac dostupnim na www.elketours.ba

Informacije i prijave u putničkoj agenciji „ELKETOURS” Lukavac, ul. Branilaca Bosne ili na tel. 035-553 885  062-233 177 

e- mail: elketours@yahoo.c

Kalendar putovanja