Istanbul, 4 noćenja, 24. oktobar

istanbul bursa 241022 elketours

 • ISTANBUL – BURSA (4 NOĆI SA DORUČKOM)
 • POLAZAK: 24.10.2022. -  POVRATAK: 30.10.2022.
 • CIJENA ARANŽMANA 315,00 KM

Izuzetno povoljan geostrateški položaj Istanbula, koji leži na dva kontinenta i Bosforskom moreuzu – od davnina prometnom međunarodnom plovnom putu – čini ga jedinstvenim na planeti i teško uporedivim sa bilo kojom svjetskom metropolom. Istanbul se ubraja u red najznačajnijih antičkih gradova na evropskom tlu a uz to, i u one rijetke koji su podignuti na sedam brda, kojima se pripisuje vječnost kao Rimu, Jeruzalemu, Lisabonu…

Šesnaest vijekova u kontinuitetu od 330. do 1923, bio je prijestolnica tri carstva i pozornica krupnih političkih i društvenih zbivanja, u kome su nastala veličanstvena zdanja i spomenici – simboli moći Vizantijskog i Otomanskog carstva. Uz Aja Sofiju, Top Kapi i Plavu džamiju, svakako najčuvenije među njima, i mnoge druge građevine u istorijskom jezgru grada – bedemi, džamije, crkve, trgovi, medrese i hamami – proglašeni su dijelom svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a.

Istanbul je danas dinamičan megapolis sa jednom od najvećih stopa demografskog i privrednog rasta u svijetu. Milionski grad je postao još krajem 19. vijeka; na početku šezdesetih je imao million i po, 2000. godine oko 8,8 miliona a 2011 narastao je na 13,5 miliona stanovnika.

Posljednjih godina izgrađeni su metro i novi aerodrom na azijskoj strani, podmorski željeznički tunel ispod Bosfora, uljepšani mnogi kvartovi i podignuti luksuzni hoteli i tržni centri. Obnovljeni su vrijedni spomenici i bogati muzeji, zahvaljujući čemu je Istanbul bio prijestolnica evropske kulture 2010.

1. dan BiH – Srbija- Bugarska

Polazak iz Lukavca U 10:00 sati iz Tuzle  u 10:30 sati. Putovanje prema graničnom prelazu Rača uz usputna zaustavljanja radi ulaska putnika.

Noćna vožnja preko Srbije i Bugarske sa pauzama po potrebi grupe.

2. dan ISTANBUL

Ulazak u Tursku u jutarnjim satima te nastavak vožnje pored Edirne do Istanbula. Dolazak u Istanbul planiran je u podnevnim satima. Smještaj. Nakon smještaja predlažemo fakultativni obilazak znamenitosti starog grada u pratnji lokalnog vodiča: hipodrom, (egipatski obelisk, zmijski stub), Aya Sofija te Sultanahmetova džamija - najpoznatiji vjerski objekat islamskog svijeta. Dalje slijedi šetnja do Topkapi palate,rezidencije sultana puna 4 vijeka, mjesto gdje se odlučivalo o sudbini mnogih naroda širom evrope. Posjeta Topkapi Saraj dvorcu (bez ulaznice) gdje su živjeli sultani i odakle su stotinama godina vladali Osmanskom imperijom. Zatim posjeta Aya Sofiji nekadašnjoj hrišćanskoj crkvi, poslije džamija koja je pretvorena u muzej te ponovno vraćena u svrhu džamije. Nakon obilaska slijedi slobodno vrijeme za šetnju i odmor. Noćenje.

3. dan ORTAKOY - ČAMLIDŽA - SAFIR TORANJ - OUTLET VENEZIA

Doručak. Nakon doručka planirana je vožnja autobusom ( fakultativno ) do Ortakoya čuvenog kvarta u Istanbulu. Nakon Ortakoya Istanbul obilazak panoramski do Azijskog dijela Istanbula gdje je planirana posjeta Nove džamije Čamlidža i vidikovca Čamlidža. Fakultativno moguće  posjetiti čuveni kvart Levent novi dio Istanbula i prisustvo projekciji 4D helikopter gdje se mogu upoznati sve znamenitosti Istanbula i pruža prilika za uživanje sa 263 metara nadmorske visine na prelijepi Istanbul. Nastavljamo vožnju autobusom do Shopping Outlet Venezia, slobodno vrijeme za kupovinu. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan ISTANBUL - KRSTARENJE BOSFOROM - PIERR LOTTI - EYUP - TAXIM- TURSKO VEČE

Doručak. Nakon doručka polazak grupe ( fakultativno ) na izlet „Krstarenje Bosforom“ u pratnji lokalnog vodiča. Uživanje u pogledu na Zlatni rog, Galata most, Galata Kulu, džamiju Selimiju, Dolmabahče palatu, Bešiktašu, Ortakoj kvartu, Rumeli hisaru (čuvenoj bizantijskoj tvrđavi), Jedi kulama (sedam kula).... Nakon nezaboravnog krstarenja Bosforom nastavljamo panoramsko razgledanje do poznatog kvarta „Eyup“. Planirana posjeta  „Pier Lottiju “ sa kojeg možete uživati u najljepšem pogledu na Zlatni rog, popiti kafu ili čaj na poznatoj terasi legendarnog starog kafića i uživati u čarima Istanbula. Nakon pauze i odmora posjeta Islamskog mezarja, te  Eyupa, za muslimane najsvetijeg mjesta u Istanbulu. Razgled džamije, turbeta Mehmed-paše Sokolovića. U nastavku putovanja posjeta trgu Taxim, gdje možete obaviti kupovinu ili uživati u šetnji samim trgom. Slobodno vrijeme. U večernjim satima predlažemo fakultativni odlazaku  u restoran na „Tursko veče“, tradicionalni program sa orijentalnim plesom i folklorom. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan Istanbul – Bursa

Doručak. Nakon doručka planiran fakultativni izlet u Bursu, jedan od najljepših gradova u Turskoj. Bursa je i nekadašnja prijestonica Osmanskog carstva. Vožnja autobusom preko Bosfora i prelazak u Azijski dio Turske, te putovanje preko novog mosta Hadžiosmana do Burse. Dolazak u Bursu u prijepodnevnim satima. Panoramsko razgledanje grada u pratnji vodiča uz pravi doživljaj Orijenta, krivudave ulice, stare kuće, stara mezarja itd. Dolazimo do najpoznatijeg lokaliteta u Bursi, gdje u laganoj šetnji i pratnji vodiča obilazimo Zelenu džamiju, poznatu kao i džamiju Mehmeda I, te je ujedno dio većeg kompleksa, zeleno turbe–mauzolej mjesto gdje se čuvaju posmrtni ostaci petog osmanskog sultana Mehmeda I, Ulu Cami (velika džamija) koju je sagradio veliki sultan Bayazid, bazar svile i drugo. Nakon obilaska slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti do sastanka i povratka u Istanbul. Vožnja autobusom do hotela u Istanbulu. Slobodno vrijeme za odmor i idnividualne aktivnosti. Noćenje.

6. dan ISTANBUL – EDIRNE

Doručak. Odjava iz hotela i vožnja prema Edirne. Dolazak u Edirne u podnevnim satima. Slobodno vrijeme za obilazak Džamije Selimije, Eskidžamije, kupovinu i individualne aktivnosti do polaska prema BiH. Vožnja pravcem Edirne – Sofija – Niš – Beograd uz pauze prema potrebi grupe.

7. dan BiH

Dolazak u BiH u prijepodnevnim satima. Kraj usluge.

Cijena aranžmana uključuje:

 • Prijevoz autobusima visoke turističke klase prema programu putovanja
 • 4 noćenje sa doručkom u hotelu sa 3* u Istanbulu
 • Posjeta Edirni
 • Troškove organizacije i rezervacije

  Cijena aranžmana ne uključuje:
 • putno zdravstveno osiguranje ( putnici do 60 godina 14 KM, putnici preko 60 godina 28KM )
 • fakultativni izleti
 • Dodatno sjedište u autobusu 100,00 KM/sjedište

Fakultativni izleti:

 • Sultanahmet ( Uključuje : Lokalni vodič ) 10 Eura
 • Muzej Ortakoy + Camlidza +Shopping (Uključuje : prevoz autobusom, lokalni vodič) 20 Eura
 • Safit toranj (Uključuje : Prevoz, lokalni vodič, ulaznice za terasu, projekciju) 15 Eura                                                               
 • Krstarenje Bosforom, Pier Lotti, Eyup, Taxim (Uključuje : Prevoz autobusom, lokalni vodič, ulaznicu za brod ) 25 Eura
 • Bursa ( Uključuje prevoz autobusom, lokalni vodič ) 30 Eura
 • Tursko veče ( Uključuje: Prevoz  do  restorana, večera, folklor, neograničena konzumacija  alkoholnih  i  bezalkoholnih pića ) 40 Eura
 • PZO ( putnici do 60 godina 14 KM, putnici preko 60 godina 28KM )

Napomena:

** Kalkulacija rađena na bazi 40 putnika

** Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta( za realizaciju izleta potrebno min 25 osoba ) u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.

** Uz program važe OPŠTI USLOVI PUTOVANJA turističke agencije Elketours doo.

CIJENA ARANŽMANA 315,00 KM

Kalendar putovanja