Ohrid, 5. oktobar

ohrid 051023 elketours

NAPOMENA: ZA PUTOVANJE U MAKEDONIJU OBAVEZAN DOKUMENT JE VAŽEĆI PASOŠ.

Skoplje je glavni i najveći grad u Makedoniji, leži u dolini između sedam brda na rijeci Vardar. Obiluje mnogim spomenicima iz različitih vremenskih perioda. Nedaleko od Skoplja nalazi se grad Ohrid koji je poznato turističko mjesto kao i Ohridsko jezero. Ohrid je jedan od najautentičnijih gradova Balkanskog poluostrva, jedna od 24 lokacije na svijetu koja se istovremeno nalazi na dvije Unescove liste, jedno od nekoliko najstarijih jezera na svijetu, jedna od nekoliko najstarijih naseobina u Evropi… Makedonska kuhinja dovoljan je razlog da dođete u grad. Malo je vjerojatno da ćete otputovati u Ohrid bez da čujete za dr. Falafela, koji poslužuje neke od najboljih sendviča s falafelom u regiji, sa svježim humusom i ukiseljenim povrćem, pored svega navedenog tu je još i  izuzetno gostoprimstvo i  ljubaznost makedonaca....

Vrijeme je za posjetu Makedoniji....

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN - Četvrtak  05.10.2023.

Polazak autobusa iz Gračanice u 19:15h ( Bingo ), iz Lukavca u 20:00h ( Bemis ),  iz Tuzle u 20:30h ( stanica preko puta BCC, Gasprom benzinska..),  iz Bijeljine u 22:00h ( sa benzinske pumpe Nešković ). Nastavak putovanja preko Beograda, Niša do Skoplja  sa usputnim zadržavanjem po potrebi grupe.

2. DAN - Petak 06.10.2023.

Dolazak u Skoplje u jutarnjim satima. Makedonska metropola smjestila se u dolini između sedam brda koja prema slavenskoj legendi predstavljaju začaranog zmaja koji je postao zaštitnikom grada. Slijedi razgledanje grada u pratnji lokalnog vodiča: Bulevar Makedonija, Feudalni toranj, Kuća Majke Tereze gdje se nalazi i njena bista, dolazak na centralni trg, gdje se nalazi ogromna statua konjanika ( Aleksandar Veliki ), Trijumfalna kapija koj podsjeća na onu u Parizu. Razgledanje se nastavlja prelaskom kamenog mosta – Dušanov most, preko rijeke Vardar na drugu stranu i odlazak do starog dijela grada,koji potiče još iz otomanskih vremena ,  tzv. Stare Čaršije ( gdje su smještene male zanatske radnje, slastičarnice, kafeterije..), odlazak do Gradske tvrđave – Kale odakle se pruža prelijep pogled na Skoplje, s jedne strane na novi stadion „ Filip II Arena „, a sa druge strane na centralni dio Skoplja džamiju Mustafe paše. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti, nakon čega slijedi okupljanje grupe i nastavak putovanja preko Tetova i Gostivara do Ohrida. Ohrid se smatra biserom Makedonije jedno od najstarijih evropskih naselja pod UNESCO – vom zaštitom. Smještaj u hotel, kraći odmor, nakon čega je planiran odlazak do grada, šetnja, slobodno vrijeme za razgledanje. Povratak u hotel. Noćenje.

3. DAN – Subota 07.10.2023.

Doručak. Nakon toga u pratnji vodiča ( fakultativno ) slijedi izlet do manastira sv. Naum koji je udaljen 29 km od Ohrida. Područje na kojem se nalazi manastir jedno je od njljepših na Ohridskom Jezeru, odakle se pruža prelijepi pogled na jezero i okolne planine. Na povratku zaustavljanje na Biljaninim izvorima, zatim nastavak vožnje do grada odakle počinje kružna vožnja Ohridskim jezerom ( fakultativno ). Nakon vožnje slijedi obilazak istorijskog grada Ohrida poznatog po Vizantijskim spomenicima i Sakralnim objektima, posjeta Rimskom teatru  na vrhu starog grada odakle se pruža nezaboravan pogled na Ohridsko jezero i grad Ohrid. Slobodno vrijeme za shopping po autentičnim ohridskim dućanima poznatim po izuzetnim filigranskim rukotvorinama i nadaleko poznatim ohridskim biserima Hevi i Talevi. Povratak u hotel.večera uz muzički program (fakultativno).  Noćenje.

4. DAN – Nedjelja 08.10.2023.

Doručak, odjava iz hotela. polazak za BIH sa usputnim pauzama. Veća pauza planirana je u Nišu. Slobodno vrijeme za osvježenje, razgledanje grada... Dolazak u BiH planiran je  u kasnim večernjim satima.

CIJENA ARANŽMANA ZA UPLATE DO 15.09.2023 IZNOSI 239 KM
REDOVNA CIJENA ARANŽMANA IZNOSI 259 KM

ARANŽMAN OBUHVATA

 • Prevoz autobusom turističke klase
 • 2 noćenja sa doručkom u Hotelu 4* u Ohridu  u 1/2  i 1/3 sobama
 • Pratioca putovanja

ARANŽMAN NE OBUHVATA

 • Putničko zdravstveno osiguranje 8 KM, osobe preko 60 godina - 16 KM
 • Doplata za 1/1 sobu 30 KM dnevno
 • Boravišna taksa 6 KM(plaća se na recepciji hotela ).
 • Obilazak Ohrida I sv. Nauma sa lokalnim vodičem 10 eura
 • Vožnja brodom po Ohridskom jezeru 15 eura
 • Obilazak Skoplja u pratnji lokalnog vodiča    5 eura
 • PDV uračunat u cijenu

NAPOMENA: ZA PUTOVANJE U MAKEDONIJU OBAVEZAN DOKUMENT JE VAŽEĆI PASOŠ.

Napomene:

 • Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili putem agencije)
 • Za realizaciju fakultativnih izleta minimalan broj prijavljenih je 25 osoba ( organizator putovanja zadržava  pravo izmjene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta predviđenih ovim programom )
 • Krajnji rok za obavještenje o otkazu putovanja  od strane agencije je 5 dana prije planiranog polaska
 • Redoslijed prijava određuje i raspored sjedišta u autobusu
 • Prilikom rezervacije putovanja obavezna je uplata 30% avansa od ukupne cijene aranžmana, ostatak se  plaća najkasnije 7 dana prije polaska. Nudimo mogućnostplaćanja putem kreditnih kartica i shopping kartica NLB I UNICREDIT banke. Provizija na kartično plaćanje iznosi 5%.
 • Organizator putovanja ne snosi odgovornost za stvari i prtljag putnika u toku putovanja i u samim hotelima. Putnik može da osigura svoj prtljag kod nadležnih osiguravajućih kuća po uslovima istih
 • Putnici se mole da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i drugim ličnim stvarima u  toku  trajanja  aranžmana.  Svaki  putnik  je  dužan  samostalno  provjeriti  važnost  svojih dokumenata i provjeriti zakonske regulative oko ulaska u zemlje evropske unije.
 • Prijavom na putovanje i uplatom avansa smatra se da je putnik upoznat i saglasan sa opštim  uslovima putovanja putničke agencije „ELKETOURS“ d.o.o Lukavac dostupnim na www.elketours.ba

Informacije i prijave ELKETOURS  Lukavac  ul.  Branilaca Bosne ili na tel. 00387 35-553 885  00387 62-233 177